S4200253
S4200203

YWAM: Mongolië

Organisatie: YWAM (Youth with a Mission).
Project: Mongolië

“Serving the people of Mongolia with the gospel"

Activiteiten:

  • Evangelisatie door middel van sport
  • Discipelschapstrainingen (DTS) en het toerusten van locale voorgangers
  • Het stichten van kerken

Achtergrond:

“Toen Marco Polo in de dertiende eeuw terugkeerde van zijn gewichtige reis langs de Zijderoute naar China, geloofden de Europeanen hem simpelweg niet toen hij verslag deed van een ontwikkelde beschaving buiten Europa. Deze blindheid leidde tot een van de grote gemiste kansen in de geschiedenis van de zending. Kublai Khan zond via Marco Polo een verzoek aan de paus honderd zendelingen naar China te sturen om de mensen in het christelijke geloof te onderwijzen. De grote Mongoolse heerser liet de paus in zijn brief weten dat in korte tijd Jezus in het oosten meer volgelingen zou kunnen hebben dan in het westen. Maar niemand ging. Jaren later bereikte een nieuw verzoek van Kublai Khan Europa. Uiteindelijk gingen vier Dominicaanse broeders op weg, de Zijderoute op. Maar ze kwamen niet verder dan Armenië.” (Jeff Foutain, weekly word 2 september 2002).


“Op het hoogtepunt, rond 1260, strekte het Mongoolse rijk zich uit van China tot aan Europa; Rusland en het zuidelijke deel van Siberië waren overwonnen, evenals de landen rond de Kaspische zee, een groot deel van Turkije, Perzië, Kasjmir en Vietnam. Steden langs de Zijderoute als Bagdad, Herat en Samarkand waren gevallen. De meest opmerkelijke khan na Genghis Khan was zijn kleinzoon Kublai Khan. Hij verenigde het verdeelde China en stichtte er de Yuan-dynastie. Hij was de eerste Mongool die boeddhist werd. In China geldt hij nog altijd als degene die Beijing (toen Daidu: Grote Hoofdstad) bouwde. Marco Polo, de welbekende Venetiaanse koopman, verscheen aan zijn hof.” (Nicole de Boer in Prospect, tijdschrift voor Rusland).

Casper (YWAM) vertelt: “Toen Rusland rond 1920 de Mongolen vrijmaakte van de Chinese overheersing, was 70 procent van de mannelijk bevolking betrokken bij het boeddhisme; ze leefden in kloosters. De overige 30 procent was voornamelijk herder. Overdag hielden ze de kuddes in de gaten bij het drinken van een borrel.

De Russen werden als bevrijders gezien, maar moordden al gauw stelselmatig de kloosters uit. Er ontbreken hele generaties mannen in de Mongoolse geschiedenis. Zeventig jaar communisme ontnamen de bevolking ieder initiatief. Het enige wat ze leerden was het maken van planningen - maar zonder iets uit te voeren.

De Russen brachten wel een hogere levensstandaard. Tot 1990 door onder andere aankoop van dierenhuiden voor kunstmatig hoog gehouden prijzen, 400 dollar per persoon per jaar. Na de val van het communisme verdwenen ze bijna van de ene dag op de andere, het land failliet achterlatend. De mannen hadden een probleem. Van hen is 80 procent aan de alcohol verslaafd. Het land wordt geregeerd door vrouwen; 80 procent van de universitaire studenten is vrouw. Er is een enorme behoefte opbouw, toerusting, training van jongemannen.”

caleb-hero-4424.1280x0

Reaching Destinations

caleb-icon-tel-7079

06 - 13 76 46 93

caleb-icon-mail-7080